..hidup utk berbakti..

Friday, December 28, 2012

Rehlah Ilmiah - Seminar Antarabangsa - Kembara Minangkabau - KAGUM ^_^

Assalamualaikum warohmatullahi wabarokatuh.. :)

Alhamdulillah..28/12/12..beberapa hari lagi nak menjengah tahun baru masihi..walaupun bezday sy yg ke 26 baru saje berlalu sebulan lalu, tp umur saya jadi 27 la dalam beberapa hari lagi kalau ikut tahun masihi.. 27??? ya Allah.. takutnya..usia sy makin meningkat..xtahu la amalan sy yg meningkat, atau dosa yang semakin bertambah.huu.. sy doakan smg sy kuat utk buat perkara baik dan hati sy tawar utk buat perkara xbaik..same2 la kite doa..

Catatan sy kali ni lebih pada pengalaman kedua saya menjejakkan kaki ke bumi minangkabau, Padang, Sumatera Barat Indonesia.. Alhamdulillah.. Program anjuran KAGUM (Kerapatan Graduan Muda Negeri Sembilan) ini berjaya dilaksanakan bermula 16-20 Disember 2012 setelah bermacam2 dugaan dan cabaran dalam merencanakannya menjadi realiti..tahniahkepada jawatankuasa yg bertungkus lumus sebelum, semasa dan selepas program ( Hanapi, Firdaus, Khidir Abd Hadi, Faiz, Ghadafi, Fazilah dll yg terlibat) sy sangat2 kagum dgn komitmen kalian.. sy sbg ahli mengucapkan terima kasih atas undangan ini.. anda mmg hebat!!

16hb Disember 2012 kami terbang dari LCCT ke Pekanbaru(Riau) menaiki Air Asia..smpai di Pekanbaru mungkin 4 ptg.. disana kami makan dan solat.. kemudian kami menaiki bas untuk ke Padang.. Perjalanan ke Padang memakan masa 7-8 jam..kami sampai di Bunda Hotel lewat malam (mgkin sudah pagi )..  kami check in , iron baju dan tidurrr.. letih sgt rasa duk dalam bas lama2..hehe..memang best la tidur d hotel yg best.. ^_^ nuansa islami gitu.. masuk2 bilik je atas katil ade sejadah dan al-quran..insaf..

 17hb kami bersarapan dan kemudian check out. kami bertolak ke Universitas Andalas untuk berseminar. Kami sampai di Fakultas Ilmu Budaya dalam jam 8 lebih.. hari ini kami berkampung di Unand ( nama singkatan utk Universitas Andalas) sehingga jam 4ptg lebih.. kemudian kami bertolak ke rumah makan di bukit tinggi setelah mendapat jemputan dari orang2 besar di kawasan tersebut. Ada diskusi antara mereka dengan pihak kagum..wah..kami makan besar tu..sangat2 xlarat nk makan..banyak sangat yg dihidangkan..antara yang saya ingat makanan yg femes kat tempat tersebut ialah AYAM POP.. :) setelah itu kami bertolak untuk check-in di Lima's Hotel di Bukit Tinggi pulak.. antara keistimewaan kawasan ini ialah cuacanya yg sgt2 dingin sampai ke tulang..penduduk di sni kebanyakan rumah mereka tiada kipas angin.atau aircond.. sebab tu la, hotel tempat kami menginap juga tiada air-cond..tapi tetap sejuk!! SSssejjuuukkk!!!Grrrr.. lagi satu, hotel ni xde lif kot..eskelator apatah lg..5 tingkat rasenye lima's hotel ni..sy dpt tgkt 4..tp naik tangge rase rendah je..hee..wlpn rendah, beg kami yg berat tu, pekerja hotel yg angkatkan ke bilik.. gagah perkasa betul diorang..

18hb kami bersarapan awal kemudian bertolak ke daerah Padang Panjang setelah mendapat tahu bahawa pegawai daerah disana menjemput kami ke kantor mereka. Kami ke sana dan berdialog dengan pemimpin sana..siap ade wartawan tu..kami dijamukan dengan minum pagi..begedil jagung paling sy ingat..hehe..lagi satu kuih puteri malu..ewaahh... :P selepas itu, kami bertolak ke Danau Maninjau..Setelah itu, kami meneruskan perjalanan ke Muzium Buya HAMKA.. kami sampai disana lewat petang..kami mendengar bicara dari anak saudara Buya HAMKA.. selesai acara disana dalam 6 petang.. kami bertolak semula ke Bukit Tinggi menuju ke daerah Limopuluh Koto kerana mendapat undangan makan malam dari Bupati... habis jamuan malam sekitar jam 12mlm lebih..kami pulang dan check in di hotel yg baru, iaitu Mangkuto Hotel..sampai je dah check in ape lagi..tidur la gamaknya...sbb keletihan kerana banyak masa atas bas..yang melalui jalan yg berkelok2 apatah lg semasa di Maninjau.. ^_^ pengalaman yg menarik!! 

19hb selepas bersarapan diatas restoran terapung Hotel Mangkuto, kami bertolak ke Perkampungan Budaya Minangkabau..kemudian kami bertukar bas yg lebih comel untuk ke Maek..kawasan yang mempunyai hubungan yg sgt akrab sejarahnya dengan masyarakat di Negeri Sembilan, Malaysia..perjalanan yg kami lalui penuh cabaran, onak dan duri..hehe..jalan dia dhaif sikit la senang cakap.. sampai di sana hampir tengahari..kami diberi sambutan istimewa oleh penduduk Maek..xsangka ada perkampungan dan sekolah di kawasan pedalaman sebegitu.. ape2 pun, Alhamdulillah..mereka hidup aman dan damai.. :) di sini kami diceritakan dengan kisah  Sejarah Bukit Pasuak, dan Menhir2 yang terdapat dini.. haa... Menhir2 ni pun banyak terdapat di N9 tau..ala..macam kubur2 lama gitu..selepas itu kami bertolak semula ke Bukit Tinggi dan bertukar bas semula..dah tukar bas, kami meneruskan perjalanan ke Istana Pagar Ruyung.. Sampai di sana agak lewat dan hujan..maka, kami hanya tengok di luar saja..x masuk pun. kami sempat membeli cenderamata berhampiran dengan Istana Pagar Ruyung.. Alhamdulillah..dalam perjalanan pulang ke hotel, kami sempat singgah di kawasan tempat menjual kain2 dan telekung..ade la membeli belah kain dan telekung..ni je tmpat shoping terakhir kan sebelum balik..hehe.. kami check in semula di Lima's Hotel Bukit Tinngi jam 12 lebih kot.. kami perlu bersiap untuk bertolak ke lapangan terbang Padang seawal jam 3 pagi.. so, pihak hotel telah menyediakan hotel jam 2.30 pagi...xpernah dibuat dek org sarapan seawal tu..hehehe.. layan...best2..sy sempat tidur sejam sebelum bersiap2 turun sarapan..

20hb kami bersarapan jam 2.30 pagi..sejuk2 gitu g sarapan..sangat syok minum air panas.. :) kul 3 lebih ckit kami bertolak ke lapangan terbang Padang.. Kami naik flight Lion Air jam 8 lebih menuju ke...Pulau Batam!! wah..best2.. ^_^ sampai di Batam jam 10 kot.. kami ada masa sampai 2.30 utk solat, makan dan shoping skit d Batam.. kemudian kami naik Feri pulak dari Batam ke Johor Bharu.. Alhamdulillah.. kami smpai d jeti JB dalam jam 5ptg lebih.. di sana bas KIFFAH yg tercinta sudah menunggu.. kami berhenti solat, makan di RnR, pastu bas menurunkan sy, kakak, othman,nana, khidir di Terminal One, Seremban.. Xlama tu, adik saya pun smpai untuk menjemput kami pulang ke Juasseh, Kuala Pilah, N9.. dari minang pulang ke minang semula..hehe..Alhamdulillah..syukur selamat sampai.. :) sekian dulu catatan perjalanan REHLAH ILMIAH- SEMINAR ANTARABANGSA- KAGUM.. thanks to All...

P/s : tengok la ye ade gambar skit kat bawah ni..tak tersusun pon..terabur je..main upload je ntah mane2.. ^_^

ni la Lima's Hotel..

Semasa Seminar..dari kiri Dr Alinor, Syafiq, Prof Hazim, Promono sebelah lg tu xingat..
Di Kantor Padang Panjang.. bapak Hanapi sedang berdiskusi dengan pemimpin sana..
minum pagi.. ^_^ ade begedil jagung..kek coklat..kueh puteri malu..teh..wah..sangat sedap d kesejukan pagi..
Kakak di depan kantor..
Perkampungan Budaya Minangkabau..

Danau Maninjau..Subhanallah..cantik dan damai sangat.. :)
Muzium Buya HAMKA..
bergambar dengan bus pelancongan depan hotel mangkuto.. :)
 Bawah : Makan siang di Maek..sedap2..ade sambal hijau yg pedas..nanges2.. :'-)

 Bunda Hotel..Padang..
 Maek..
Dalam feri dari Batam ke JB.. :-)
Ni la..Menhir.. ^_^
Pemandangan di perkampungan berhampiran muzium Buya HAMKA..
Makan malam yg ditaja khas.. menu utama SATE PADANG..dengan jus buah yg 'MURNI'..
Jam Gadang, Bukit Tinggi..
Bawah : Anak saudara Buya Hamka sedang bercerita..sangat menarik dan mengasyikkan..
Kakak setelah turun..
Sampai Batam dah..
Bolu Gulung Naga..Oleh2 femes Batam..katanya.. :P


Bunda Hotel..Nuansa Islami..best betul!!.. sediakan al-Quran tu atas katil..insaf..
Bawah : Daftar sebelum masuk seminar..

Buku Daftar..
ni minum pagi kami di Unand..sweet je..^_^kt bawah ni makan siangnya..
Fakultas Ilmu Budaya..Universitas Andalas.. ^_^
 Dengan warga Maek yg menyambut kami..
....
 Masjid Quba' di sebelah sawah yg indah.. :-)
Makan2 ni..jemputan makan malam.. :)


 kakak dalam Lion Air..
 smpai di Batam

Jalan di Maek..Kalau dah lalu 2 MPV, camni la jadinya.. tersekat.. sebelah kiri plak gaung..ngeri2.. ^_^
Mangkuto Hotel..

7 comments:

  1. wah seronoknya kak eyjaz..mmg masih aktif lagi ye dgn aktiviti PERMANIS ni..teringat masa dulu2 join kembara.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..memang seronok sgt2 ziha.. akk skrg xdpt nak aktif jadi organisasi sgt.. dpt join program ckit2 ok la kot..tu pun payah sbb ngajar kan..kelas tmbahan lagi..tp yg padang ni buat hujung tahun, so try la nk ikut.. banyak ilmu dan pengalaman g kat sana.. paling memberi kesan kisah buya hamka dan satu lg tentang budaya masyarakat diorang..pemandangan pon sangat2 cantik...subhanallah.. alhamdulillah.. ^_^

      Delete
    2. ohh, okla tu kan.at least ada cuti hujung tahun.blh gak g jalan2..oversea lagi.hihi abg napi jd org kuat permanis lg ek?

      Delete
    3. bukan permanis ziha..kerapatan graduan muda negeri sembilan..dah lepasan u boleh join KAGUM ni..napi la presidennya.. :)

      Delete
  2. Sehubungan dengan akan diselenggarakan kegiatan Seminar Ilmiah Nasional Psikologi, Ekonomi, Sastra, Arsitektur dan Teknik Sipil (PESAT) 2013 dengan tema Peningkatan Daya Saing Bangsa Melalui Revitalisasi Peradaban pada tanggal 8-9 Oktober 2013 di Bandung, maka kami mengundang Bapak/ibu/sdr/sdri turut berpartisipasi dalam kegiatan tersebut. Informasi selengkapnya dapat dilihat pada alamat URL http://penelitian.gunadarma.ac.id/pesat

    ReplyDelete

  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

Renungan..

Jika Kejahatan Di Balas Kejahatan, Maka Itu Adalah Dendam.Jika Kebaikan Dibalas Kebaikan Itu Adalah Perkara Biasa.Jika Kebaikan Dibalas Kejahatan, Itu Adalah Zalim.Tapi Jika Kejahatan Dibalas Kebaikan,Itu Adalah Mulia Dan Terpuji."

Ads code


I made this widget at MyFlashFetish.com.