..hidup utk berbakti..

Monday, November 14, 2011

Rancangan manusia tiada jaminan..

mujur la ade si kecik ni..tgk pun tenang je jiwa..lena je..herm..

Bismikallah..
Slm alaik..rase xtahu la nk ckp mcm mane..
tp serabut rase ni..
bkpo la byk sgt keje/ hal yg berlaku last2 minit..
salah sapo? sy ko? entah..

mmg byk keje lah mggu lepas..
nk setel hal kelas..yuran2..imbuhan rm100..fail peribadi budak2 ni..
buat meting panitia PI terakhir..
siapkan takwim n pelan2..
buat program raye korban..

pastu dpt pulak surat dr jpn..
wajibkan g kursus GPI ( 14-16.11)..xde mud nk g..byk keje g xsetel..
11hb tu dpt pulak surat..kna jd urusetia ..
'junior rapid deployment squad' kat serting ulu.. ( 11-13.11)
kerana kekabutan yg terlampau..
sy pun trpksa mengutamakan hal yg pnting..
laporan post mortem program jg buat..
nasib ade yg membantu..tq kak pidah..

dlm usaha menyiapkan tugasan, sempat lg ahad tu g umah kak noriah.
cikgu sekolah yg baru dpt baby boy..
aiman namanya..panggil iman..boleh tahan..hehe..
dah balik tu buat agenda xberpaedah..
tp boleh hilangkan pening n denyutan kt kepala..
tgk bola la..cuma..boleh menyebabkan sakit jntung pulak..

hr ni..pagi2 dpt kol dr sekolah..
ade surat...surat ape???????? debor molek..
yeaaaaa..dpt surat cintaaa..
kena jg exam rupanya..kt SMK lui barat..
surat baru dpt..sy pun g sekolah n batalkan kursus..
hal gini la wat org tambah serabut...
sy dgn x pegi taklimat exam nya..
xtau apa2 g je sekolah n jmp ketua pgws tu..
suke je jg exam tu..tp..
herm..tp nk kanselkan kursus tu rupanya tlh menyebabkn mcm2 hal terjadi..
ntah..dah menyusahkan byk org..
sy ke yg bersalah?? yelah kot..
mmg dlm dunia xde org yg salah melainkan sy..
sy yg serabut n xdpt fikir dgn baik..
sy yg xbelajar betul2..ntah..
smg pglmn skrg jd pengajaran buat sy d masa akan datang,.amin..

tu lah nk kata..mmg manusia ni byk rncangannya..
tp..
rancangan manusia tiada jaminan ia akan jadi..
rancangan Allah jua terlaksana..
kdg2 bengang..sakit hati..nk marah..
tp mikirkan mmg rncgn manusia blh d ubh Allah..
setiap yg dirncang Allah ada hikmah..
istighfar ajelah.. ^_^

sekian.. huu.. xtau nk ngadu kt sape lg..blog je tmpt nk nanges.. sedih..kecewa..nak marah..hampa..semua blog yang kena tadah..sian blog..huuu.. tp yg gmbire pun kt cni jugeee..hehehhehe..blog la teman sementara d dunia.. syg blog..( kekasih gelapku )..smg Allah ampunkan kejahatan dan keceluparan sy kali ni.. ingat kate walid.. fazkurullah..
mode: huuuu... nk nanges..nak balik umah.. nak main ngan kucing kat rumah..*_*




sedap aiman@iman ni tidur..mmg xjaga langsung..xdpt tgk mata dia..herm..

Sunday, October 30, 2011

Jgn tua sebelum waktunya..

Bismikallah..Alhamdulillah..

nak smile je..

erm..
semalam balik dr perkhemahan badan beruniform smkbbs..
sy guru penasihat pbsm..
tahniah la sbb menang persatuan terbaik..
berbaloi la sy tidur khemah..
siap sentri smpai pkul 5 pg lagi..
mmg best la..
dah lame x rase suasane perkhemahan gitu..
balik smlm trus basuh baju..
marking exam paper..
tertidur kepenatan..
malam g makan dgn osmet..
nk masak pun xdaye+malas..
balik tgk bola..n9 2 vs tggnu 1..
nasib negeri walid (n9) menang..
disbbkan da tdur siang,mlm terkebil2 sorg2..
kul 2 bru dpt tidur..

hari ni sy tinggal sorg..
osmet ajak g jln2 sy xnk..
ade keje yg berfedah nk d buat..
nk tande paper lg..
mula la sy menggosok bilik air..
basuh pinggan mangkuk n ngemas dapur..
buang segala sawang..
sapu satu rumah..
pastu mop satu rumah..
nasib kipas baru lagi cuci..
buat keje ni mmg best klu xde org..
senang..sementara diorg xde ni..
fuhhh...puashati..
mmg nk buat slalu..
tp slalu ujung mggu sy blik kmpg..
hr ni sy xblik kmpg..
duk quartes je..
so sy bersenam dgn buat kje mencuci la..
peluh kluar mau 1 liter kot..
sy xdela pembersih tahap maksima..
tp sgt puas hati la bile tgk clear je..
tp klu nk clearkan rumah ni dlm 1 hari je..
mau patah tulang belulang..
nasib baju da basuh n almari da kemas2 dlu..
kalau x..nak amik mc je rase esok..
letih xilang lg ni...
hehe..

tp hr ni ade yg xbest..
umi n walid mesej..
toksu(nenek sedara)meninggal dunia.. :'(
smg ditmpat dlm klgn org beriman..
aminn..alfatihah..

papepun alhamdulillah..
KPI sy utk hr ni tercapai..
ngemas2 rumah setel..
tanda exam paper setel..
key in markah pun setel..
laporan program sembelihan dan penghayatan ibadah korban siap..
nk kena fikir pasal esok lusa plak..

p/s: bukan saje nk tulis cni..sy anggap blog ni jd p.a sy..ntah knape..sjak dua mnjak ni sy mcm kelam kabut n cuai la..carelessssssss..keje xtersusun..pelupa..padahal umur muda lagi..rase cepat letih..adeh..mcm mne ni..dah la tenaga n bakti sy diperlukan lg berpuluh2 tahun ni..skrg ni da terase mcm tue dah la..herm..adakah sy ni dah tua sebelum waktunya?? oh noo..kena update smula ni..refresh balik..nk pencen umo 60 ni..( ntah hidup lg ke xtau la)..tp tiap2 hr sy doa moga sy dpt berbakti n menggembirakan hr parent n keluarga sy smntara ada masa ni..ibadat masih kurang nih..amal kebajikan ntah ade buat ke tidak ni..sedekah pun jarang buat..adui takutnye..risau xsempat je.. :( smg Allah masih beri sy peluang..smg sy ikhlas berbakti pd sesiapa pun..amin..sekian curhat sy kali ni..kwn2 doakan sy ye..



perkhemahan unit beruniform smkbbs 2011

kantoi makan berdiri..hehe..BBQ guru..

Thursday, October 13, 2011

Entah...

Slm alaik..knape la sy taip kt blog ni..rase agk letih kot..ke cmne ntah..jadual yg padat bulan sept n oktober ni seolah menyesakkan minda..bukan sbb aktiviti tu..tp sbb lain..

Jadual sy..mcm biasa, hari2 sy mengajar mcm biase..jadual tambahan pun ade..

13 sept 2011- mesyuarat pembinaan soalan p.i dan tasawur akhir tahun 2011 peringkat daerah
tempat : SMK Lui Barat
15 sept 2011-mesyuarat pemurnian soalan p.i dan tasawur akhir tahun 2011 peringkat daerah
tempat : SMK Lui Barat
21-22 sept 2011 - kursus pemantapan sahsiah dan integriti GPI jabatan pelajaran negeri sembilan. tempat : Pusat Pemantapan Akidah Jelebu
5 okt 2011 - mesyuarat pembinaan modul kem remaja islam cemerlang peringkat daerah
tempat : SMRA Jempol
10 okt 2011 - pemurnian modul kem remaja islam cemerlang peringkat daerah
tempat : SMRA Jempol
( periksa akhir tahun menengah atas SMKBBS bermula )
12 okt 2011 : Seminar Perpaduan dan ekonomi Ummah
tempat : Dectar, UKM Bangi
13 okt 2011 - taklimat pengelola dan fasilitator kem remaja islam cemerlang peringkat daerah
tempat : SMRA Jempol
14 okt 2011 : guru pengiring aktiviti gotong royong membersihkan masjid tuanku muhriz
17,18,19 okt 2011 - kem remaja islam cemerlang peringkat daerah
(periksa akhir tahun menengah bawah SMKBBS bermula )
tempat : Pusat Kokurikulum Jelai , kp
20 okt 2011 - amali sembelihan t3 panitia pend.Islam smkbbs 2011

Bile taip, baru tau banyak rupenye keluar sekolah..xngajar..takat tu la..lepas ni banyak lagi..xde cuti la ujung tahun ni..ingat kan boleh rilek..mcm2 pulak jadinye..jage spm lagi..herm..nnti buh jadual lg la..ni la guru zaman sekarang..guru serba boleh..kerani, tukang kebun, kaunseling, tukang cat sekolah, baiki paip, wyring, pengurus pasukan, ngo ..semuanya guru boleh jadi..hehe..smg guru ni ikhlas la dlm menjalankan amanah..xleh ngeluh..nnti xdpt pahale..hehe..saje nk taip sni..supaye xlupe..penting ni tau..nnti KB tanye..pastu nk tulis dalam buku Latihan Dalam Perkhidmatan lagi..da lebih 7 hari ni..hehe..tu belum masuk jadual aktiviti/meting/LDP start bulan 1 lagi tu..huu..nnti nk g cari tempat nk rehatkan minda lah... ^_^.. sekian dlu jadual sy setakat ni.. slm alaik..

ha..kt bawah ni ade gmbar2 program yg da berlalu spt yg sy coretkan di atas..
..update by 16/11/2011..



sembelihan
kem remaja islam cemerlang
bilik air urusetia..xde motif..herm..
gotong royong masjid tuanku mukhriz, BSJ

Friday, September 23, 2011

Pemuda berkata tentang PETUA..

Bismikallah..Subhanallah..Alhamdulillah..Allahuakbar..

Part 1 ( boleh diabaikan..xpayah bace pn xpe.. )

Alhamdulillah..sy selamat sampai di BBS setelah berkursus di Pusat Pemantapan Akidah, Jelebu N9.. Kursus Pemantapan sahsiah dan Integriti Guru2 Pendidikan Islam @ GPI N9 ni mmg banyak la kebaikannya..mmg bagus menurut sy..Penceramah hebat..org besar2..org berpengalaman.. rasa naik semangat keguruan ni, hehe.. mmg patut la GPI dtg kursus ni utk merefresh kembali semangat dan jiwa mendidik anak bangsa dan agama. insyaAllah.. kt cni jgak la sy dpt bertemu dgn GPI lain..termasuk la kwn2 sekolah n universiti yg sama2 dah pun bergelar ustaz dan ustazah..alhamdulillah..kemudian bkenal2an dgn org jabatan dan sektor P.Islam JPNS..guru2 lain yg senior..dpt berkongsi dan bertukar pndapat dgn raaaaamai GPI lain..suke la jugak.. ^_^

Part 2 ( kene bace ckit utk amik mood..tp still masih boleh diabaikan.. )

ha..tu intro je tu..kire set induksi la..part 1 tu,bukan point utama yg sy nk taip kat blog ni..tp ade kaitan skit je.. kenape? swaktu berkursus, setiap kali mkn mlm n tghri, mesti ade disediakan ulam2..mcm2 ulam..mengikut petua2 org tua ( atau petua org2 tua er? ), mkn ulam ni boleh awet mude.. gitu la yg sy dengar n sy bace kesahihannya melalui kajian saintifik.. atas sbb kursus inilah idea dtg dlm kepala sy utk menaip tentang PETUA.. wlupn sy masih MUDA n layak digelar PEMUDA, tp xsalah rasanya sy mengamalkan petua2 tersebut dlm kehidupan seharian..haa..jom kite tgk ape dia petua yg sy tau n sy amalkn..ade yg sy amalkan sejak kecik lagi..ade yg sy tau je, tp x amalkan dan ade yg hanya kdg2 sy amalkan..hee..petua yg sy tau ni, mudah2 je..selamat mencube ye.. ^_^

part 3 ( ni mesti bace..mane la tahu satu hri nnti bergune kan.. )

PETUA BERGUNA..

1. Untuk memudahkan kulit telur ayam mudah dikupas selepas direbus.
-senang ya amat nii..jgn runsing2..sy tau..kdg2 xde mood nk kupas telur ayam tu sbb korg dah menjangkakan mesti telur ayam tu dah xbulat cantik setelah korg yg kupas..silap2 kuning telur tu boleh bergolek2 terkeluar dari yg putih..caranya mudah aje..ape kate, korg yg g rebuss telur tu..sebelum nyala api,letak la sikit minyak masak kedalam air yg nak rebus telur tu..1/2 sudu teh boleh la..jgn la tuang secawan pulak..klu gitu baik korg goreng je kan..ingatan, gune myk masak yg baru..jgn la gune minyak goreng ikan masin ntah tahun bile punye tu..okay..ha, xcaye? g cube skrg..pasni blum sempat mak korg suruh,mesti korg da siap rebus n kupas telur ayam tu..xsabo nk makan dgn nasik lemak..huhu

2. Untuk memudahkan cili yg diblander hancur bijinya.
-haa..yg ni pun senang je..maklum..biji cili ni bahaya klu ditelan..boleh apendix kan..xpasal2 kena potong usus tu..so, utk petua kali ni,gune lg minyak masak..sebelum blander cili tu, buh sesudu myk masak..minyak yg baru jugak..pastu baru blander..mudah hancur bijinya..ok..jgn sekali2 korg bubuh myk johnson baby adik@kakak@mak korg punye...apatah lagi myk yuyee cap limau..kang ade yg kene sekeh kang..sy xtanggung okay..ha..cube la petua ni okay..

3. Menghilangkan getah nangka dsbgnya.
- yg ni pulak? korg ni mmg rajin..sbb tu la..mcm2 hal jadi..maka, kali ni pon kite gune myk masak jugak..wah byk betul petua kna gune myk masak ni..yg ni pun snang..amik myk masak sikit, sapu kt tgn..gosok2 smpai getah tu hilang..klu mlekat kt muke, faham2 jelah ye..lumur satu muke tu..klu xde myk masak? boleh la try myk johnson baby atau 2T..myk ikan masin pun boleeehh..( kalau lalu la, huu)..tp..jgn sekali2 korg cube2 nk gune myk petrol atau myk tanah..papehal jadi, tanggung sendiri..jgn salahkan sy okey ;P

4. Ikan yg digoreng tak melekat di kuali.
-kpd korg2 yg tahunye goreng ikan je, so petua ni mmg sesuai sgt la utk korg ye..tu la..suruh blaja masak xnak..hehe..sory gurau je..ok2..mule2 panaskan myk,bile dah panas, jgn masukkan ikan tu terus dlm kuali..tp, korg boleh amik kulit bawang merah@besar@asam keping, then letak dlm kuali tu..goreng kulit bawang@ asam tu dulu smpai hilang bunyi..buh la 2/3 helai kulit bawang..asam tu sekeping pun jadi..pastu barulah masukkan ikan..ikan korg xkan melekat lagi.. yeeeaa.. ^_^ ( kuali murah la..klu kuali mahal2 ade yg jenis mmg xmelekat..)

5. Empukkan daging.
- haaa..biasenye, daging mmg agak lambat nk empuk..paling mudah, korg potong kecik2 daging tu, baru rebus..senang kan? tp..tu bukan petua..tu PEMALAS..hehe..mcm ni..waktu rebus daging tu, letak sekali sudu besi kt dalam rebusan tu..pastu, jgn sesekali letak garam@gula dsbgnya..haa..boleh la cube..klu xde? garfu,senduk,sudip besi pun jadi..besi2 la..yelah kan..sbb tu la dinamakan petua..dulu mane wujud pressure cooker bagai..skrg senang..mcm2 dah ade..tp mane tau bergune petua ni bile pressure cooker takde,boleh la amalkan..anyway,make sure nk buat tu, pliz inform 2 ur mom 1st...kang xpasal2 je mak korg mengamuk klu die nk masak senduknye hilang ntah kemane..sian kat mak carik mrata tempat..boleh?

6. Licinkan kulit muka..Xnak bagi berminyak.
-yg ni lebih kpd kecantikan la kot..serius sy mmg la xpndai klu bab2 ni sgt..satu ni jela yg sy pernah buat klu dalam hal kecantikan..tu pun sbb ikut kakak2 senior buat d madrasah al-ansar,klang dlu..hu..sy mmg amalkan ni wktu zmn kanak2..naik sek menengah xbuat dah..pasaipa? moh kita tgk petua ni..ambik jambu batu mude..bukan yg da masak atau lembik..jmbu gitu korg makan je..ni nak sapu kt muke..ha, potong bahagian kulit jambu yg keras tu, tumbuk( jgn tumbuk dgn biji jambu tu..takut lain pulak yg tumbuh kat muke korg..huu..)..pastu, sapu la kt muke..xde jambu, pucuk jambu pun boleh juge nk d gune..make sure sblum tumbuk tu, basuh molek la lesung tu ye..buatnye tadi mak korg bru je lepas tumbuk cilip padi, naye aje..xde lesung? blander pun boleh..tp air minimum..minimum..bukan diminum..dah genyeh2 muke dgn bahan td, barulah bilas dgn air mutlak..ala2 scrub gitu..sbnrnye, boleh juge sapu n gosokkan seluruh badan..mmg terase hasilnye..dulu mne mmpu nk bli mnde pelik2 atau facial cleanser ni kan..hehe..tp,sy xamal dah petua ni..bkn sbb dah cantik, tp sbb xjmpe dah pokok jambu..sudahnye,sy skrg sy gune air wudhu' je la.. ;P (pi o wai o)

7. Untuk mengelakkan serangga masuk dalam beras.
- yg ni slalu jadi..korg panggil ape erk serangga yg hitam pekat tu..yg slalu jmpe dalam beras tu..kdg2 walaupun kite dah tuang beras dalam bekas, d tutup, tp tetap ade bubuk tu..suke sgt duduk situ..mmg habitat die ke ape xtahu la..sbb sy xjumpe pulak bubuk tu kt tmpat lain..herm..carenye, korg letak skali dlm bekas beras tu kulit kayu manis @ bunga cengkih @ cili kering.. mmg berkesan..dikatakan bau dari bunge lawang@ cengkih @kulit kayu manis tu x d gemari oleh haiwan tersebut..cili kering tu xpasti..sbb panas kot..tp tolong la ye..jgn pulak sembur ridsect kt dlm tu..kok geram pun, agak2 la..kasihanilah mereka yg xbersalah..

8. Untuk mencantikkan cermin tingkap/pintu bagi berkilat.
-haa..yg ni mcm agak leceh sikit la..tp tetap mudah sebenarnye..kos pun murah..biasenye ni tingkap@pintu jenis sliding la kan..kdg2, ade je bekas2 tapak tangan atau kesan jari yg melekat d pintu tu..dah la td makan rendang, xbasuh tgn, boleh plak tgn landing kt situ..sabo jelah ye tuan ghumah..hehe..tp jgn risau..xperlu gune pencuci mahal atau powermax bagai..nk spray2 la..xperlu..cuci cermin gune airsabun biase ( di cadangkan better gune sabun mandi dr sabun serbuk..tp dua2 pun xpe.. ).. n jgn gune span..tp..gunekanlah surat khabar lame..( sy tau korg nk carik kain buruk atau span tu pun ntah merungut2 je bile mak suruh..hihi..)..senang..renyuk2 surat khabar tu, rendam dlm air sabun, gosok kt cermin..skali je..pastu bilas dgn air biase..dan gosok lagi menggunakan surat khabar dengan air biase juge..buat suratkhabar tu mcm span..masuk dlm air, perah then lap cermin tu..kesannye? xpayah kate la..berkilat2 cermin tu jadinye..tahniah sape yg dah cube..hehe..sy xpenah plak cube kt cermin kereta..hanya dicermin tingkap n pintu saje..petua ni di ajarkan oleh ustaz Abdullah di Kolej Islam dulu..sy kene cuci pintu dewan..banyak pintunye ya rabbi..semua pintu wktu tu kena cuci..sabo jela..tp hasilnya, berbaloi2.. ^_^

9. Untuk mengelakkan muke atau mata atau tgn dari terkena cili waktu menumbuk.
- ni mmg slalu ank dara bg alasan xmo tumbuk cili gune lesung..zaman dulu kan..mana la ade blander..semua gune lesung je..alasannye xnk buat keje..nnti mereciklah..kene muke lah..tangan pijar lah..ape susah..amik surat khabar,lipat jd 4 segi sebesar tapak tgn kite..lubangkan tengah2, masukkan alu lesung tu..tumbuk..xkan kene punye..ataupun, korg pakai topeng n sarung tgn..cmne? ok la kot..tp tu bukan petuanye..senang..letak sikit garam n asam jawe..asam jawe tau..bukan asam keping ye..bubuh asam jawa ckit atau garam, xde la terkena lagi..melainkan..korg menumbuk dgn x ikhlas..marah2..menumbuk cili ni, ade seninye..buat dgn kasih syg..sure xmerecik2..klu xikhlas n buat keje dgn marah2, silap2 merecik masuk kat mate..xpasal2 je..hehe.. nak tau org rajin dgn malas masak senang je.. yg gune lesung tu rajin, yg gune blender tu, 'kurang rajin' atau xbiasee...hee..bandar kot.. =P

10. Utk memudahkan buang air B.
- maaf la..bukan nk mencarut atau cakap bukan2..tp ni gune perkataan paling sopan dah kot..faham2 sendiri lah..petua ni sy belaja dari sorg kakak tau..mmg keluarge kakak tu dah amalkan dr dulu n turun temurun..namanya kak adila..mmg bagus la..mtk maaf la..ni bukan petua utk memikirkan bnda x elok, tp skadar ilmu yg patut jugak di kongsi..korg penah x rase sakit perut sgt2 tp susah nk buang air B ? nk2 pulak korg dah mmg dlm toilet xkan nk kol kwn korg dtg tolong pulak kan..petuanya senang je..air paip dlm toilet tu kan,sapu aje keliling perut korg( gune jari je..)..mesti kena la ukur lilit perut korg tu..depan belakang sapu air..(dri perut kemudian sapu ke pinggang jugak)..sure lepas tu mudah je proses pembuangan tu..insyaAllah berkesan..sisa2 akan mudah keluar..cube lah klu2 1 hari terjadi dlm hidup korg..klu cirit birit pulak, petuanya minum la air milo pekat atau teh pekat..insyaAllah setel..

11. Kalau tercekik tulang ikan.
-yg ni dari kecik sampai ke tua pun masih diamalkan..tercekik tulang ikan ye..bukan ayam..ambil nasik kepal2 n padatkan sebesar guli..masukkan dlm mulut n telan..telan terus..jangan kunyah2..insyaAllah lalu la tulang ikan tu..biase budak2 je tercekik tulang ni..sbb tu budak2 skrg pandai..bile kite suruh mkn ikan xmau..nk ayam je..alasannye kalau mkn ikan nnti tercekik..mmg demand habis..( ank sy nnti bg mkn sayur je..)

P/S : haa..ni la sikit sebanyak petua..ade byk lg petua yg menjadi amalan dan yg sy tau..tp kite sambung lagi kemudian..sbb..skrg da lebih pukul 12 mlm..sy mengantuk..Kalau mengantuk, ape pulak petuanya? xlain xbukan ialah TIDUR.. ^_^ smg perkongsian ni dpt jd ilmu bergune..yg baik ambil, yg xbaik buat2 nmpak jela ye..mtk maaf bahasa agak xmolek ( padahal sy baru balik ceramah tentang komunikasi berkesan..mtk maaf byk..slm alaik..

Monday, September 19, 2011

Terlalu pantas MASA berlalu..





Bismillahirrohmanirrohim..Bismikallah..

Slm alaik..slwt dan slm buat jnjungn besar n.Muhammad dgn mengharap syafaat teragung dari baginda..aminn..

Alhamdulillah..sy masih diberi nyawa, nikmat iman dan Islam..maka dgn itu, sy masih mampu menaip di blog kesayangan sy ni..hehe..Alhamdulillah..syukur..

Sbnrnye, Sy baru tersedar..Terlalu pantas masa berlalu..Mcm2 yg berlaku disekeliling sy yg sy xperasan..xsdar..sy ni kdg2 xperasan umo da 24 nk masuk 25..Sy ni, mgkin sibuk agaknye..ke cmne ntah..sy rs bz sgt..tp sbnrnye x kot..ade insan yg lg bz dr sy..herm..bulan ramadhan penuh dgn aktiviti panitia P.Islam..dgn ujian 3 n trial PMR n SPM..mcm2 g nk mikir..buat soalan, jaga periksa,tanda jawapan, key inn markah..mnde same je kne buat..tp sbb byk, susah nk habis..xsmpat nak duduk rilek ade je keje..mmg takdirNya mcm tu..redho jelah..hehe..semua guru pon same juge..badan xde rase penat mane, tp kepala ni yg..

Lupakan dulu yg xbest..yg best nye..raye tahun ni balik Perak..sempat la puase d sane..G braye Sabak Bernam..dpt la jmpe paksu, maksu,nazhan,auni,maklang,makteh,along,saodah,n sdare mare blah mak..ekcelli blah cni mmg jarang jumpe..so, staun dua taun skali je gamaknye..puah hati la tahun ni..dpt la main dgn spupu2..da besar memasing..terlalu pantas masa berlalu..

raye tahun ni menyedarkan sy..bhw nikmat yg Allah bg lebih dr cukup..ramai yg di uji Allah dgn kehilangan, kesusahan, kematian dsbgnya..musibah yg dilalui wajib dilalui dgn tabah..redho serta yakin dgn qada' dan qadar merupakan adab menghadapi musibah..smg sy ditmpatkan dlm golongan yg sentiasa bersyukur..amin..ade gak org bg duit raye..malu je..tp xpelah..blum kawin kan..hehehe..wlu mcm mn pun, keje blambak d sekolah xleh nk dlupekan..he2

raye ni jugak menyaksikan ramai kawan2 sy yg tunang, nikah, naik pelamin dsbg..tahniah buat shbt2 sy..ima, nad, aniza, aiman, iman,ekin, solehah, yati, fiza ali, kak nab, hajar harun.. ramai lg..xtersebut..hehe.. smg kalian dirhmati dan diredhoi Allah spnjg melayari hidup bahagia bersama pasangan masing2..dpt mmbina keluarga sakinah, mawaddah wa rahmah..amin.. ^_^ doakan sy jgk eh.. mtk maaf ade yg xdpt g..sy msg n kol jela nmpaknye ucap tahniah..barakallahu lakum.. =)

erm..bulan ni nampaknye jadual agak padat..penuh drilling utk PMR..kelas tambahan..majlis tadarus n khatam quran..bulan kemerdekaan..Jamuan hr raya peringkt sekolah..meting panitia p.i utk buat soalan d smk lui barat..kursus pemantapan aqidah d jelebu..kem ilmu utk PMR di kem d'bana ayer hitam..mcm2..buat jelah..ade gak keje yg xsiap lg..laporan ihya ramadhan, laporan n peirncian kewangan..yg xsiap lg banyak dr yg siap..huu..da buat list tp xjalan gak..rase mcm nk ade sorg PA je utk mengurus keje2 ni..huu..terutama berkaitan exam..mikir2 smula..xpelah..mungkin serabut sikit tahun pertama ni..smg akan dtg sistematik n berjalan lancar la..hehe...

Skrg dah bulan 9..wah..mmg terlalu pantas masa berlalu..nk dekat setahun diri ini bergelar guru rupanya..dah mengajar d dua sekolah pun, hehe..herm..teringat mula posting..hari pertama da nanges sbb xtau mcm mane nk balik bile dpt di pedalaman..nasib la ade insan sudi hantar..skrg da boleh bdikari n bawak diri..dekat pulak dgn abg..selalu la nyusahkan die..hehe..naik bas pun boleh klu nk kemana2..xrisau walaupn xde kete.. =P

bulan ni juge abg ipar shbt baik sy telah kembali ke rahmatullah..sy mndoakan sgr arwah bangLong dicucuri rahmat driNya..amin..arwah yg peramah, suke tersenyum dan kenangan bersama arwah tetap tersemat kukuh dlm memori..xsangka..tp itulah..bila2 masa Allah boleh memanggil kita kepadaNya..kematian sgt menginsafkan kita..muhasabah dan merenung diri..adakah ckup amalan utk menuju ke akhirat? adakah dunia yg kita kejar akan membuatkan kita selamat di daerah sana? hanya amalan dan taqwa jd bekalan utama..nikmat dan harta dunia hanyalah ujian Allah pd hambaNya..hanya wasilah utk menuju ke negeri kekal abadi..wallahua'lam bissawab..smg allah ampunkan kita semua..sekian, tq..

Wednesday, August 17, 2011

Kisah Ada@Eyjaz dengan Blog beliau yang...




Bismillahirrahmanirrahim..

Dengan nama Allah sy mulakan curahan rasa dlm blog yg sederhana ni..Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad pemberi syafaat buat seluruh ummat,insyaAllah..

Alhamdulillah..dpt juge sy menaip dlm blog ni..dlm kebizian yg melanda ( xperlu sy detailkan bz part mana), sy masih diberi ruang utk bernafas dan syukur Allah masih memberi pinjam nyawa yg sementara n bila2 masa je akan diambil semula..smg masa yg ada ni dpt sy manfaatkan sebaiknya, berusaha utk mncapai kebahagiaan akhirat dan dunia, amin..

Mcm biase, blog jadi wasilah sy utk menulis diary yg tidak istiqamah..bila meluah disini rasa damai je..xtahu la kenape..=P padahal xde org bace pung..klu nk org bace, baik buh fb ke..kan..blog ni kdg2 kesian juge..sokmo terbiar..semak samun..lalang meninggi..bersawang2..mcm2 serangga membiak..kalau la blog ni ade perasaan, mesti merajuk n boleh ‘menghilangkan’ dirinya..mklum tuan nya ni slalu buat endah x endah aje..kdg2 update, kdg x..kdg singgah aje..tp yg slalunya, jarang2 singgah..klu blog mrajuk, xtahu nk pujuk gane..mungkin sy akan kate gini ‘ syg..mtk maaf la..i bz..bukan I xnk update slalu..hehehe..wlpn hnset I ade wifi n boleh online slalu skalipun, I xpndai la nk update slalu..nasib la u dpt i..ustazah yg berdedikasi n sibuk amat..huu..mmg klu boleh tiap mase I nk ngadu itu ini dgn u, tp apekan daye..mase xmengizinkan la..I mtk maaf ye syg..’ kata sy kpd blog sy.. agaknye cmtu la kot.. =P ( peringatan : sy xpernah ckp mcm ni kt manusia biasa okeyyy.. ^_^ )

Sy rase ok meluah kt cni sbb ini blog sy..tntg sy..xramai yg tahu..klu cikgu2 kt bndar baru hanya tahu tentang bintang selatan..segelintir je yg tau blog ni..murid2 pun xbyk tahu..sy bukanlah blogger yg aktif.. bile susah cari blog..bile terlalu gembire pun cari blog..senang kate, blog ni kire mcm kekasih gelap sy la..sbb, blog ni paling byk tahu pasal sy..ade pape sy ngadu kat blog..sy kate kekasih GELAP sbb 1st die mmg gelap..2nd sbb hanye insan tertentu je tahu tntg kewujudan blog ni..xmungkin blog ni akan TERANG..sy harap klu sy berjumpa jodoh nnti,suami sy xmarah sbb sy ade kekasih gelap ni..sy akan pastikan sy inform DIA dulu sblum sy meluah perasaan kt kekasih gelap sy..hehehe..ape2 pun, sy bersyukur sbb selain Allah, skarang ni blog adalah tmpt sy meluah perasaan n menjadikan sy seorang yg bersemangat!!! Syg blog..ngeh3.. nasib baik blog ni xboleh bercakap..klu x agaknye mesti die kate gini ‘time susah baru nk carik kite..syg konon..klu syg msti la slalu jumpe..mesti la slalu singgah..mesti la slalu update..huhhh..’ hehehe..

Sbnrnye saje merapu sni..xde sape peduli..nak catat peristiwa yg sy xnak lupe..

1.Program ihya ramadhan kt sekolah..bz amat2 sgt rase..sbb plus dgn trial PMR..dgn kelas tmbahan n drilling..nasib x killing skali budak2 ni..huu..

2.Balik kmpung amik rambutan..teringat zmn kanak2 yg suke sgt pnjat pokok..kt kmpung tu, semua pokok sy pnah pnjat kecuali pokok durian je..huu..nostalgia betul..

3.Balik buke puase kt rumah..tiap2 minggu balik..sy rase xsabar2 nk balik rumah je..klu kt jelai dulu jgn harap la dpt balik slalu..kt cni dekat dgn abg,.ape lg..hehe..

4. Perjumpaan guru2 pendidikan Islam daerah Jempol..waahh..sy dpt jmpe semula dgn guru2 sy..ramainya..yg pernah mengajar sy dulu..syok jmpe diorg..mcm2 pengalaman dikongsi..yg xsyok pulak bile tanye pasal kawin..mule la nak kenalkan dgn org tu la..org ni la..huu..tp sy menolak dgn baik sambil tersengih2 mcm kerang busuk..sy hargai sgt keperihatinan diorg..tp..sy xmmpu nk mikir saranan diorg tu..takut nk melukakan hati org n hati sndiri..

4.G senawang buke puase dgn ima dan ekin..wah syoknye..rase bestnye..tp yg agak kesal, baru2 ni iftar permanis xdpt la nk g..herm..taun depan pulak la..xde rezeki..( atau Allah x izinkan sy pergi?? Wallahua’lam.. ade hikmah sy x pergi..takut melukakan hati seseorang..lebih baik sy xpergi kot..herm..sy rela berkorban asalkan orglain bahagia..)

Hee..saje catat peristiwa ni..sy nk kenang perkara ni slagi hayat dikandung badan..mane tahu bile sy boring2 waktu dah tua nnti ( klu pnjg umur ), sy belek2 blog ni n boleh kenang kembali peristiwa muda2 yg xmatang ni..hehe..klu org yg syg sy, harap diorg xlupekan sy n boleh tgk blog sy klu rindukan sy bile sy dah tiade nnti..( perasan betul..mcm la ade org yg syg n rindukan sy..huu.. ) okay lah..sekian dulu.. sy akn tinggalkan kekasih gelap sy setakat ni..sekialn slm alaik..

P/S : laaaaaaaaaaaa..ape adawiyah merapu ni..rasenye adawiyah nk taip bnda lain asalnya..herm..sokmo gini..lain yg plan, lain yg jadi..xpe..lain kali plak la..muak la ngadap lame2..hihi..~ mode : menaip blog smbil dengar nasyid INTEAM ’sutera kasih’.. J

Friday, August 5, 2011

Ramadhan Kareem..Ku Cari Sesuatu Didalamnya..


slm alaik..selawat dan salam buat junjungan besar rasulullah..smg kita smua mendapat syafaat dari baginda d akhirat kelak, amin..

Alhamdulillah..hr ni 5 ramadhan..5 hari berpuasa..syukur kerana sy masih lg bernyawa meneruskan hidup yg pnuh dgn warna2 kegembiraan dan ujian dari Tuhan..ramadhan ini merupakan ramadhan pertama sy sebagai seorang pendidik..maka, sy harus mendidik jiwa dan hati sy terlebih dahulu menerapkan mahmudah sebelum kpd anak murid yg lainnya..

Jujurnya, besar impian sy agar ramadhan tahun ini dpt sy lalui dgn penuh ketenangan, penghayatan serta mampu mengerjakan amalan2 yg dpt meningkatkan keimanan serta ketaqwaan kpd Allah..tp sy terasa kekurangan..sy mcm mencari2 sesuatu..sy xjumpa pun n xtahu apa yg sy cari..sy mengaku ramadhan kali ini sy rasa sangat sibuk disekolah, dan bila d rumah sy rasa letih..

sy bukanlah jenis org yg mudah mengaku kalah walaupun sy tahu kdg2 sy agak lemah..sy tetap cuba menunaikan tanggungjawab dan amanah yg terpikul dibahu sy..sy rindukan ramadhan di PERMATAKU..sy rasa damai disana..sy nak bertarawih,bertadarus disana..betulkah tempat memainkan peranan??

sgt teruk jika sy menyalahkan tugasan 'guru' yg meragut ketenangan dan kedamaian hidup sy..sedangkan sy gembira dan suka dgn kerjaya yg penuh sibuk ini..cuma, sy rasa ada kekurangan pd ramadhan kali ni...APAKAH..ya Allah..sy hanya mahu menangis bila mendengar nasyid2 berkenaan ramadhan..

Takpelah..awal2 gini kot..sy akan cuba BERUBAH!! agar ramadhan tahun ni lebih baik dr yg sebelum ni..xpatut ade alasan sebenarnye..merepek belake..xde org yg dpt ubah sy n hati sy melainkan diri sy sendiri..semoga sy akan berjumpa mutiara2 ramadhan kali ni..amin..doakan sy..akhir kata, dengarlah nasyid ramadhan yg sy suke sgt2 sejak zaman kanak2 lagi..


click here ---> RAMADHAN BULAN PUASA

Monday, July 18, 2011

Sy Mendoakannya BAHAGIA walau bukan sy yg berada disampingnya..

Bismikallah..

Selawat dan salam buat junjungan besar nabi Muhammad s.a.w..

Alhamdulillah..dpt sy menaip blog ptg ni..byk peristiwa yg berlaku nk sy cerita, tp xmampu nak taip byk2..hehe..klu byk2 pun nnti org meluat je nk baca..sy update pun bile ade org mintak n mengingatkan tentang blog yg usang ni..cume belum berhantu je..huu..

Kali ni sy nak post berkenaan persahabatan dan pernikahan teman baik sy, SITI NAZATUL EHIMA BT HAMDAN @ eima..sy mengenalinya sejak 2004 ketika kami sama2 menuntut di Kolej Islam Sultan Alam Shah..waktu tu, kawan biasa je..xla rapat sgt..lagipun, sy rumah Thariq ( Hijau) dan ima rumah Khalid ( Biru )..sistem di KISAS kena duduk ikut rumah..dan ima kelas linguistik dan sy kelas history..hehe..ape2 pun, slalu la jumpe kt dewan makan, waktu prep, kat surau..

Kemudian kami bertemu semula ketika d UKM.. satu2nya sahabat perempuan sy dari kisas yang sama kos dengan sy ialah siti nazatul ehima..mengambil jurusan yg sama iaitu Ijazah Sarjana Muda Pendidikan ( Pend Islam ).. awalnya ima nk tukar kos sbb ramai kwn2 dia ada di Fakulti Pengajian Islam..sy xda la menghalang, tp ntah kenape dia xjadi tukar kos pulak..hehe..disinilah bermulanya episod pahit manis bersama dengan beliau..cewah..

Sahabat seorang ni terlalu banyak pengorbanannya tercurah utk diri sy yg serba kekurangan ini..inilah insan yg menemani sy n bersama sy belajar..yg tanpa jemu menjemput n menghantar sy ke kolej dgn motornya..ekceli sy ni jenis xkisah sgt..tp dia ni amatlah marah klu sy xnk naik dgn dia..sy ikutkan ajela..letih tu kene marah n bebel klu xnaik dgn dia..so, baik naik kan..klu ade kelas berbeza, sy g sendiri la..jalan ke..naik bas ke..klu klas dekat pun jalan kaki je..tp slalunya kelas sama..

Sikap ima ni menurut sy, manja, baik hati, teliti dlm sesetengah hal, agak malu2 klu nk ckp sesuatu, sensitif..( haaa..byk sy tulis ni..jgn dia saman sy sudah la..) dia slalu xberape berkenan dgn sikap sy yg ’cool’ mcm xde perasaan ni..smua bnda nk cool..rilek aje..mcm xde ape2 yg terjadi..sy mmg gitu..sy jd berlawanan dgn org lain..sy bajet kul je..dlm hati Allah saje yg tahu..cume sy ni malas ckp n pndam je..xtahu la..sy rasa dia byk kecik hati dgn sikap sy yg pndam ni..sukar nk buke mulut dlm byk hal..tp xpelah..nk wat gone ye..yg penting sy senyum n dia bahagia,hehe..

Sewaktu belajar d UKM, tahun pertama,kami telah berjumpa dgn seorang insan..jeng2..Ustaz Fadhil b Haron yg menjadi tutor kelas akhlak tasawuf..ntah mcm mane, Siti Nazatul Ehima skrg telah selamat menjadi isteri yg sah kpd ustaz Fadhil..ngehehehe..bile fikir2 balik kelas kami tu, mmg sy senyum sorg2..xperlulah sy hurai pnjg2 mcm mane terjalinnya cinta antara mereka berdua..tp kuasa Allah telah menyatukan dua hati yg sanggup bersabar dan berdepan mcm2 hal sebelum bergelar suami isteri..syahdunya rasa..nak menitik air mata ni mengenangkan segala yg terjadi..

Alhamdulillah..jodoh Allah aturkan yg terbaik buat mereka..sy selaku shbt yg byk bersama mereka ( ima n ustaz ) sgt bersyukur krn mereka bersatu juga akhirnya.. kdg2 payah juge jd org tengah..ayat tu kene baik2 punya..cakap berhati2..nak2 pulak sorg ustaz yg pernah mengajar, sorg lagi shbt baik sndiri..dua2 hati perlu dijaga..apa yg ada di minda, hanya lah utk kebahagiaan mereka saja..tiada yang lain..rahsia yg sy simpan, akhirnya dah boleh diceritakan bila mereka selamat diijabkabulkan..Alhamdulillah..bukan senang nk simpan rahsia org..ustaz suruh simpan..ima suruh simpan..ustaz ckp tu..ima ckp ni..kite ni duk la nyimpan..bak kate ustaz,biar pecah diperut, jgn pecah d mulut..skrg lega boleh cerita..hehe..tp xda la nk cerita hal2 lain..cume kisah wujudnya ikatan hati antara dua insan ini..tu je.. ^_^

Banyak jugak perkara yg sy tahu dan berlaku spnjg sy kenal mereka..tp, sy akan terus ingatinya sndiri dan jadikan pengajaran utk diri sy..alhamdulillah sekali lg..pada 9/7/11, mereka selamat diijabkabulkan d rumah ima d rengit, johor..sy hadir wktu pertunangan n pernikahannya, alhamdulillah..rasenye, sekian dulu utk kali ni..byk membebel..dah azan maghrib..sy nk solat n berdoa..mcm2 doa..juga mendoakan kebahagiaan n ketenangan bg kwn2 yg sy syg, insyaAllah..harap kwn2 n yg lain dpt mendoakan sy juga, amin.. ^_^


p/s : byk cerita nk taip..termasuk perjalanan sy ke majlis tunang n kahwin ima, tp xpelah..biar la sy n kwn2 lain yg pergi je menyimpan kenangan itu sbg memori terindah..smileee...^_^


kt bawah ni ade gambar2 sy spnjg kawan dgn dia smp la cikma ini berkahwin..byk lg gambar bersama..tp buh mane dan aje..hihi..selamat sudah terbinanya sebuah masjid yg mawaddah wa rahmah, insyaAllah... =)..sy mendoakannya bahagia walau bukan sy yg berada d sampingnya..meski sy risau dan memikirkannya, tp sy akur sy harus melepaskan shbt baik sy pergi utk membina kehidupannya sendiri yg lebih bahagia dan diberkati..amin.. =)



jamuan raya
sukan pipaq
stadi kt TSL
ktams
dating kat puncak gunung jerai
karnival badminton
bustop fpend
mda
luv sasic
jamuan alumni kisas..ilim bangi
UM
MDA
ulu bendul
ima tunang..hehe
ima kahwin..alhamdulillah..^_^

Monday, June 27, 2011

MACAM2..

kakak n adik ( naim ) kat mekah..muke kepanasan..
ima tunang..alhamdulillah..
program perkhemahan ilmu SMKBBS..



Bismikallah..hamba yg lemah menaip d ptg yg berbahagia ini..

Alhamdulillah...bermacam2 perkara yg berlaku selepas sekian lama tidak menaip dlm blog ni..maleh rase nk membebel dlm ni..tp bile ade folloer bising suruh update, kite update la..ngee..

Antara yg terjadi yg sy rase nk share dlm blog, tp cume tinggal perasaan saje..xterkongsi..antaranya :

1. keterujaan sy menjadi surirumah sepanjang 2minggu cuti persekolahan kerana ibu,kakak,adik,makcik,pakcik n sepupu g umrah..maka, tugas2 ibu dilakukan oleh sy sepenuhnya..malahan, memarut sebanyak2 kelapa smpai satu malam mesin parut kelapa tu xberehat..xhenti2..esoknya sakit badan n tangan..

2. kawan baik sy, ima telah selamat bertunang dgn jejaka pilihan hatinya..beliau akan bernikah pd 9/7/11 insyaAllah..nnti nk pos kat blog..khas pasal perkahwinannya..krn siti nazatul ehima merupakan teman baik sy yg sgt2 sy syg..sy adalah antara insan yg melihat perkembangan , turun naik, masam manis pahit,jatuh bangun hubungan percintaannya dgn bakal suami( tutor kami di UKM ) sejak tahun 1 lagi...=P

3. Program 3k d smk BBS, ( kantin, kerjaya n kokurikulm )..menjadi urursetia n MC utk pertandingan mewarna..sangat seronok tgk budak2 pra n tadika join dari sekitar Jempol..MC spontan yg main sebut je..almaklum dgn budak2..xformal sgt la..blasah jela..tula..dulu time dgn permanis xnak jd MC..huh..

4. Program perkhemahan Ilmu F3 d kompleks rakan muda jempol..sgt syok..nk jugak join outdoor..tp sygnya hr tu pakai kain..so, xleh la...ustazah ayu n sopan santun gitu.. ^_^

5. Peristiwa seorang kawan yg nak buat surprise..ptg2 dpt panggilan dr Z ni..dia suruh turun sbb katanya dia da smpai kat kuartes sy..sy ingat dia main2..sy malas layan..pastu dia serius..dgn lemah longlai sy turun smula bila kebawah lepas bgtau no blok sy..maklum sy baru balik sekolah..bila turun2 sy tgk xda..sy kol smula..rupa2nya Z ni da salah sekolah n kuartes...jauh amat sekolah yg dia pegi tuuuu....huuuu..lain kali nk dtg tepon la dulu..boleh la sy bancuh air..=P

Herm..ni la sikit sebanyak..hal2 yg masih terakam d memori sy..ade byk tp xlarat taip..lagi2 hal dgn anak murid..menimbun2..mcm2 ragam..tp itulah guru.. ^_^ ape2 pun, smg setiap detik indah yg terjadi dlm hidup sy akn sy kenang dan simpan..detik2 pahit pula akan sy jadikan pengajaran..smg Allah ampunkan sy dan insan2 yg menyayangi sy..amin..

Tuesday, May 17, 2011

Ustazah garang..Slmt Hr Guru..


Bismillah..kami mulakan sesuatu..dan Alhamdulillah..di atas setiap kesudahan..amin..

Alhmdulillah..Semalam SMK BBS telah melaksanakan sambutan hari guru peringkat sekolah..gembira rasanya walaupun penatnye masyaAllah..Allah je yg tahu..smp hr ni terasa..

16 mei 2011..

Bermula awal pg..perhimpunan pg mcm biase..guru sarapan..pastu senamrobik..hanya guru yg terlibat dlm aktiviti dan yg jd fasi2 kami ialah pengawas sekolah serta beberapa pelajar..kami ni peserta la..so,time senam tu, student buat ape kat depan kami cikgu2 kene ikut la..xtahan tu time lompat bintang..lawak..hehe..sian plak cikgu2 yg berumur..tp sporting je semua..buat jugak..yelah..kalau xbuat kang kumpulan kene tolak markah pulak..xpasal2 je kalah nnti..ada 8 kump xsilap..dan ahli kump juga ada 8org..nama kump diberi ikut nama kuih..badak berendam, cekodok pisang,ondeh2, abuk2,puteri ayu,apam balik, lompat tikam dll.. kene buat tredmak bagai..mmg lawak la cikgu ni..pengetua pon ikut smua aktiviti..pengetua pn Norhayati mmg best..beliau seorang yg sporting n bersifat keibuan..mmg keibuan sungguh..suke tgk wajahnya yg menenangkan..( nk jd cam cikgu gak nnti =P )

Lepas senamrobik tu, cikgu2 rehat jap..bersedia utk explorace..fuh..mcm2 la die punye task..siap kene masuk dlm kolam lg nak setelkan tiap task..pastu nk carik clue die punye la payah..ntah kt mane diselitnya..kene carik kat kelas2..bayang la mcm mane cikgu2 ni brkejar ke tiap cekpoint n cari kertas arahan..naik turun tangge..dah la banyak blok..hehe..bile dah smp cekpoint, kene buat tredmark kump dlu..kne buat mcm2..antaranya

1. balut telur dgn straw n baling kebawah..make sure bile baling tu, x pecah..hehe..
2. ade jugak puzzle..sambil buat, barang amanah kene jage ( 5 keping biskut )
3. kene buat red indian gune cat pelaka..setiap ahli kump mesti kene cat( abis mekap cikgu2, hehe )..
4. kene amik gambar satu landskap gune nset cikgu, then tunjuk kt pgws brtugas utk buat aktiviti seterusnya..
4 kena masuk kolam nk amik brg2 yg sepatutnya..
5 kene basuh kereta cikgu..jenuh la cikgu berlari mengangkut air berulang alik..=P dak2 ni bg baldi, sabun n span je..dpt plak kete beso, susah la ckit kan..
6. masuk kolam dpn pejabat n kene tgkap ikan..fuh..sbnrnye byk ikan..kolam xde la besar mane..tp time2 ni mane ntah ikan2 nyorok..susah kemain nk dpt..

haa..tu antara yg cikgu2 kena buat..belasah je..yg paling best tgk kumpln cikgu2 laki..serius..semangat gile join aktiviti..budak2 plak time ni mmg cikgu kene habis2an la kan..redho jelah..=) tp xpe..time ni la nk senam kan..keluarkan peluh..mmg mandi peluh+air sabun+air kolam..lengkap..

After habis masuk kolam dpt ikan n serahkan brg amanah pd fasi, kami semua guru diberi rehat sebentar utk menyalin pakaian..dlm setengah jam camtu la..selepas ni acara indoor plak..acara d dewan..

Acara kat dewan bermula dgn ucpn dr pm n menteri pelajaran yg dismpaikan oleh guru bidang..then ikrar guru dan lagu guru Malaysia..ade pulak penyampaian hadih dr NGO2 tertentu dan kejutan dr badan pengawas..pastu ade persembahan guru2..guru lelaki ade buat ntah mcm persembahan ala2 org sarawak punye tarian gitu kot..lawak rase..mcm2 pe'el..beria cikgu2 laki ni berlatih..tp mantap la..syok tgk..sbb smua sporting..xkire tua n muda..hehe..ade jugak cikgu perepuan yg menyanyi syahdu je..n persembahan dr dak2 sek ni yg menghiburkan cikgu2..thanks utk semua...sambil2 tu diselitkan dgn beberapa anugerah utk guru..

xsangka sy dpt gak anugerah...sy rase xlayak lgsung..patut ramai lg guru lain yg boleh di undi..sabo jelah...dah la wktu dpt tu terpinga2 je..sbb waktu acara berlangsung, sy pergi bilik guru jap..nk letak hadiah yg da penuh kt tgn..rimas..balik2 dari bilik guru, smp dewan je dak2 ni suruh naik pentas..dpt anugerah..sy xnak la sbb ingt student2 ni gurau..mklum bdk2 ni suke ngusik n menyakat..bile sy ke kerusi guru, cikgu2 ni smua pndg n suruh amik..dgn muke memasing serius..baru sy naik pentas dgn muke tersipu2..anugerah ape tu xpyh la ckp..malu..klu nak teka, pangkal dia CPSS..ha..teka la..xlayak..ade ramai lg guru yg layak..dah la sy bru 2 bulan lebih je kt cni..sy mengaku je..sy mmg garang..tp tgk situasi la..hehe..yg kelakar nye, pengawas yg menyampaikan anugerah tu boleh plak melutut wktu nk bg hadiah..ala2 mat romeo nk melamar gitu..sabo jela..dah la sebelum acara tadi ade jugak student yg bg bunge ros mcm tu dpn2 ramai org kt dewan..malu je..tp ambik jela org bg..kang nk lari dr situ mcm xsesuai pulak..student je..bukan cikgu lelaki pun..( opsss..cikgu smua da bpunye..hehe )..

Acara d dewan berlangsung agak lama..perut cikgu2 smua dah lapar..bile habis je acara, apa lg, smua cikgu serbu kelas2 yg menjemput utk jamuan..setiap kelas buat jamuan..sy dpt 7 jemputan kelas yg buat jamuan..yg sy ngajar la..tp..nampaknye sy dpt g ke 3 kelas je..1 abrar(sbb sy guru kelas),1 amru n 4 adil..yg dekat 4 adil tu xlarat mkn..diorg tapaukan n.goreng ayam..tgn plak dah penuh..wktu sy bwk tu, terjatuh plak nasik tu dpn pejabat..xdpt la merasa..mmg nk g semua jemputan..yelah...nnti terasa plak kan diorg klu xdtg..nnti kate ustzh adawiyah ni milih kelas pulak..tp..sbnrnye mmg xlarat dah..tahun dpn lah ustazah g kelas lain..hehe..ape2 pun tq sbb jemput n bg kad yg cantik..

lepas da setel tu..sy rase letih n nk pengsan je..dgn kaki terseliuh n krem wktu explorace td masih terasa..sampai je rumah terus mndi n tdur..sbb da solat kt sek..tidur xingt dunia..rase lena sgt2..n bile tidur sy pun bermimpi....ehehe.. sekian dulu catatn utk hr guru tahun ni..mmg best sgt..sbb dpt byk hadiah..dpt wish..mcm2 g..smg ia jd pembakar smgt utk mendidik anak bangsa..

Kpd semua warga PENDIDIK, Selamat Hari Guru..yg pernah mendidik diri ini dari saat sy mengenal dunia, sehingga ke hari ni..specially kalangan keluarga tercinta..utk umi Mariam bt Nanyan, kakak Ummu Hani@Siti Fatimah, utk abg Muhammad Mujahid, makngah Nazifah Yaakob, Makcik Siti Anisah Bahyah..Untuk anak didikku, ustazah xmengharap hadiah ape2 dr kalian..tp, kesungguhan mendalami ilmu serta sahsiah yg terpuji sangat ustazah hargai..tuntutlah ilmu dan amalkan..itu hadiah paling berharga dr kalian utk ustazah..terima kasih.. =)

P/S : Guru ialah pilihan WALID..

Sunday, May 15, 2011

Kenangan Kuih Karipap.. ^.^

View Image

Bismillahirrohmanirrohim..

Slm alaik..erm..duk sejuk2 dlm hujan ni mule la teringat kuih kegemaran iaitu karipap kentang..klu dpt la mkn panas2 sekarang ni, mmg la syok..tp..disebabkan masalah tertentu, xdpt la mkn..huuu…

Alceritenye kenapa yg post tentang hal ni, sbb sy ade kenangan manis tentang pengalaman pertama sy membuat kuih kegemaran sy ni..

Mmg masih segar sgt dlm minda ni..waktu tu darjah 3..satu pg yg indah, sy nk sgt2 mkn kuih karipap..sebenarnye sehari sebelum tu, ade la ckpkan hasrat tu kat umi..esok blh x umi buat karipap..tgk2 umi xnak buat..puas sy merayu2 nak karipap..tp umi xendahkan.. ade la kesalahan sy kot jd penyebab umi xnak buat..tp seingat sy xde pulak…menangis2 la sy..sy pun xtau kenape cengeng sgt waktu tu..umi xnk buatkan karipap pun, nak nanges2..sabo jela..

Sy mengadu kat walid dengan muke sememeh..padahal walid sibuk buat cendol nak meniaga tghri nnti..tp sy terus je nanges tepi tmpat walid buat cendol tu..nanges smp kuar hingus pe..mmg sadis betul wktu tu..mendayu2..terngiang2 kat telinga ni suara sendiri menangis..airmata tu jgn nak kate la..segelen tumpah…hehe..akhirnya walid kesian kt sy..walid pun bg arahan kat sy barang2 yg perlu utk buat inti, n doh die..lgpun, sy bukan xbiase pegang pisau..klu menyiang ikan tu tadika lg walid dah ajar..darjah 1 n 2 pulak nenek ajar bile balik kmpung..kacang aje..cume, kalau buat kuih karipap, dlm hati sy mengatekan ia rumit la sikit.. bile tgk umi kdg2 buat utk jual, sy rase agak rumit dan leceh..nak2 plak, umi slalu suruh men jauh2 n jgn kcu klu umi buat kuih..iyelah..nk jual..kang xpasal2 je sy pulak yg terjatuh dlm bekas2 tu n jadi KUIH jugak..ngeeee..kdg2 sy duk je tepi umi tgk umi buat..sy tgk dgn penuh minat..sbb sy suke klu ade lebih umi mesti goreng n bg sy.. ^.^ I love curry puff ..

Sy pun, sambil menangis2 buat n sediakan la bahan..sy ingat waktu tu duk kat bukit lanjan, Selangor ( kawasan tanah runtuh je skrg ni..hehe..) .. bile dah buat walid sediakan kuali kt dapur, walid ckp la kene masuk bahan ape dulu, begini begitu..sy ikut je..dgn mate bengkak teresak2, sy pun masak la.. yelah..xkan nk suh walid..mne boleh tinggal kerje walid tu..kdg2 walid dtg kt sy tgk ape jadi..okayhhh..walid puashati nampaknye..garam walid tolong buh xsilap sy..klu sy buh, ntah jadi rase ape xtahu la..pastu asyik2 sy rase kuah tu sedap ke x..dlm hati ‘sedap gak aku masak’ hehehe (gelak sopan)..

Then, time 2 preparing the cover..kulit/tepung nye la..yg ni mmg sy ingat sungguh keadaan sy cm mne..bile sy ingat, sy akn senyum smp ketelinga..nk kate dhoifnye waktu tu, rumah sy xde bekalan elektrik n air ye..nk air, gune enjin yg sedut kt perigi tu..kat lua ade gak kolah utk tadah air ujan..utk elektrik, generator la kan..bile malam pasang..kdg2 xpasang pun..same jugak dgn rumah2 kwsn sekitar..herm..so, utk mmbuat kulit die, mmg manual la..waktu tu xde gune ape2 mesin..ni, tangan kecik sy ni yg membuatnye..menguli nya..walid letak tepung dlm dulang n letak depan sy yg dah bersiap sedia nak ‘berperang’ dengan tepung..ngehehe..nah, buat ni..walid bg arahan ape bahan yg nk dicampurkan dlm tepung tu..antaranya ‘minyak sikit’..air tu ofkos la kan..n bahan lain like garam dll..main tepung la sy…muka n baju ntah jd ape..

Sy pun buh la..satu demi satu..buh sendiri..yg sy masih ingat, ade ke patut, sy g amik minyak yg dah buat goreng ikan..pehh..comel la warne tepung tu jadinye..tp perjuangan tetap diteruskan..waktu tu, hati bertambah sedih n sebak..sbb cabaran nak mkn karipap ni hebat semacam je rasenye..dlm hati berkata’sampai hati umi xnk buatkan karipap n biar org buat sendiri mcm ni”..tersayat sgt rasenye..bile umi melintas dapur, sy mula nanges balik..sambil menguli tepung tu, airmata masuk sekali dlm bekas uli tu..haha..mmg hodoh dan comot sungguh rasenyeà mmg hodoh pun..

Bile sy yg uli tepung tu, jap sy buh air..jap tmbah tepung..yg pastinye, myk ikan tu dah terlebih..xtau nk buat camne..tepung dah habis digune..alamtnye, nk bentuk karipap tu agak payah la..last tu walid tolong uli sikit sbb walid tgk anak dara dia buat teruk sgt bancuhannya kot..bile dah siap, sy pun mule la amik sikit, buat bulat2 kecik, n gelek gune penggelek tepung umi..so, sy pun buh la inti kat tepung tu..aduh..masalah pulak nk kelim(tutup) karipap tu..sy picit je tepi karipap tu..xde bentuk pun pade awalnye..haa..goreng..xtahu la..bentuk ade mcm2..panjang, pendek, kecik..mcm2 bentuk karipap yg terhasil..iyelah..budak drjah 3 kot buat karipap..manual..nak bayang pun xsggup skrg ni..bile walid tgk gitu, walid kate xkisah la..asalkan kakngah dpt makan karipap..bia xcantik tp sedap ( utk menyedapkan hati sy )..hehe

Kemudian umi lalu lagi..pastu umi ajar kat sy cara nak kelim kulit karipap tu..sian agaknye tengok sy ni terkial2 nak buat..yayyyy!!! sy dah tahu mcm mne nak kelim..alhamdulillah..utk peringkat awal, mmg la agak buruk n huduh cara sy kelim tu..xkisah la..ade gak bentuk karipap mcm kt kedai tu ckit..dari xkelim langsung..nk gune acuan, xde pulak waktu tu..manual aje..kelim ni byk kelebihan die..xde la inti terkeluar dr kulit waktu menggoreng..sbb, utk yg awal td, ade la inti yg terkeluar wktu goreng..mcm kulit kerang yg terbukak bile dah masak tu..sgt huduh la keadaan karipap tu kan..nganga gitu..sbb klu picit je tepi karipap tu, nnti mudah terbukak wktu goreng..maklum panas,mudah la ternganga..sudahnye, ade la karipap yg tinggal tepung je..inti ntah kemane..hehe..

Tp 2nd round xde gitu dah..bia buruk mcm mne karipap tu, inti die dah selamat duk dlm perut karipap tu..syukur2..waktu tu dah berhenti nanges..tp bengkak mate tu xpayah ckp la..kwn kat sekolah esoknya tegur..nanges sakan..time utk makan pulak..fuhh..sedapnye lah karipap..bkn nk kate karipap yg sy buat tu sdp..tp bile sy mmg nk makan, minda sy mmg nak kan benda tu, sy rasa puashati sgt2 n rase sedap..semua org mkn karipap yg hodoh tu..tp rasenye, not bad la kan..walid yg ajar sy nk buat semua tu..bile fikir2 balik, karipap tu mmg huduh, tp jadi sedap angkara airmata sy ke ape..hahahahahah..lawak2..nanges xhenti2..mcm la kene dera..tp kenangan n pengalaman itulah yg menyebabkan sy pndai buat karipap..xde la pro..stakat utk mkn2 blh la..kwn2 yg rase sy buat, kate sedap n boleh jual..suruh jual..xkuase la kan..nk mkn2 saje boleh la bile teringin..kang sy tuko profesyen plak jadi penjual karipap..ehehe..

Sy jd teringat pasal pglmn ni sbb..semalam sy buat kuih karipap sbb teringin nk mkn buat berbuke..masyaAllah..dah buat inti n da siap dah doh nye..tetibe gas habis..wktu berbuke nk dekat..sy nk kwn keluar la nk cri gas..hujan lebat wktu tu..xde..da habis..mmg xde rezki la..5 kedai ok g carik gas..xde..kne tggu esok..so cmne nk masak ni?? Kwn offer la periuk nasik die katenye multi usage..hehe..sy kate ok gak tu..xkan nk bia je.. nnti basi plak klu tggu esok..da siap uli, gelek n buh inti, kelim la then goreng..dpt 2 round je..waktu ngah menggoreng, azan..sy minum air n mkn terus karipap tu..then, nk smbung la lg 2 round..ntah xperasan..bile plak off nye periuk nasik tu..off tu maksudnye da rosak la..ya Allah..sabar jelah..nasib bek sempat 2 round..dah bg la kt housemate mkn n ade anak murid die yg dtg tuition..dah rosak tu mati akal nk buat camne..sy stop..sy bentuk karipap tu, then letak dlm Tupperware..xnak goreng lg dah..letak je dlm bekas..dah la rumah kami ni de peti ais..tawakkal Alallah je lah utk simpan smp esok..hehe..xde mud nk teruskan goreng sbb dah lepas kempunan dpt gak mkn karipap buatan sendiri..hi3..senang kate sy rase, bile mkn yg buat sendiri baru puas hati..klu buat tu dgn kasih syg, mesti sedap, cewah..cabaran2 dan kesusahan utk mmbuat karipap ni betul2 mengingatkan pd zaman kanak2 dulu..sy seorang yg mmg klu nk sesuatu, akn berusaha bersungguh2 n xkisah nak mencuba sesuatu yg baru..so, dlm adik beradik, sy je kot pnah buat karipap..kakak sy pun xpndai( sorry 2 say kakak..ko harus mengakui menda ni..hehehe)..atau dia malas xtahu la..nk buat ni mmg mudah n simple sbnrnye..tp kene rajin la kan..sy ni pun klu teringin+rajin, baru buat.. =)

Kes kuih yg xhabis digoreng tu, sy bawak la ke sekolah pg tadi, n mintak makcik kantin tolong gorengkan..buat malu je..tp klu nk tggu balik sek, kang lambat n takut rosak..dgn muke sememeh+comel sy g la mtk tlg..nasib baik boleh..masa ke 3 sy dtg amik kt kantin.. tp, cabaran sy buat karipap ni telah smp ke pengetahuan guru2 lain..ceehhh..sabo jela..sy xnk org tahu sbnrnye..iyelah..malu la kan klu org tahu sy buat karipap yg xsdp n xcntik..tp bile dah kantoi, ade yg nk rase, bg jela..n sy kantoikan la jugak kat cni..tp korg xdpt rase, dpt bace je..=P maklum ank dara yg buat..so, exited plak cikgu lain nk rase..dgn malu2 kucing bg jelah.. erm, rase segan..memang nak kene la housemate yg mempromote karipap sy kt cikgu lain tu..cehh..sabo jelah..tp xpelah..mgkin die asyik teringat karipap yg paling sedap dlm dunia yg sy buat smlm kot..hahaha..perasan ya amat..saje je..xde mknenye.. moral dr cerite ni, klu nak kan sesuatu, berusaha la bersungguh2 n buatlah yang terbaik..ape pun dugaan n cabarn, jgn la cepat putus asa dan kecewa..mgkin hari ni kite susah, tp akan dtg Allah akan mudahkan kite, insyaAllah..jgn bersedih saje, tp xberusaha utk menghilangkan kesedihan tersebut..berusaha!!!! cewahhh..hehehe..sekian dulu coretan yg teramat panjang mengenai

“ cabaran membuat karipap “ ..


** ekceli catatan ini berlaku pada jumaat 13 mei 2011..tp bru hr ni publish..hehehe.. =P

Tuesday, May 3, 2011

SOLAT SELEPAS HAID : PERKARA YG DIPANDANG RINGAN..


Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM..( Lelaki pun wajib tahu juga..)


Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini... Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya )

Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ; "adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?" pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan: "alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu"

Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun. Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur.

Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu..



Dalam BAB TIGA :

" Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut : PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID: Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :



1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.

2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam Al-Ghazali)

HURAIAN MASALAH :

1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor?

- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)

2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama?

- Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor.

- Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.

3. Dalam perkara solat subuh pun sama : -perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'.

-Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib.

-Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku)

-maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu di qadha juga solat maghribnya.



Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah.

Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri!!

Thursday, April 28, 2011

pengakap-ppim-pbsm..

itu bukan sy..sekadar gmbr hiasan.. hehehe..
bismillahirrahmanirrahim..

Salam alaik..smg dirhmati Allah semua hendaknye, insyaAllah..amin..

Alhamdulillah..selamat smp d bandar baru serting setelah 3 hari d jeram gading resort, jelebu n9.. guru pengiring utk kem belia bsmm peringkat daerah jempol jelebu.. erm.. da masuk pbsm la pulak..mcm2..bermula kat jelai kena jadi guru pengakap, pastu tukar ppim..masuk bbs ppim, kena pulak pbsm..ikut ajelah..da org bg..ambil..org xbg, jgn mengade2 nak pulak..huu..

sy sbnrnye serius xsuke keluar atau buat perkara yg boleh menggangu pnp sy..tp memandangkan ade sbb yg kukuh jugak la sy dihantar, maka g la..sy tinggalkan kerja yg melambak2 kat budak2 ni..esok nk tgk siap ke xsiap..nk kene denda yg best sape xsiap kerja sy tu..tengok mcm mne nnti..hehe..

alkisahnye, nk cerita tntg jeram gading resort mmg syok la..kat belah jelebu sane byk betul jeram..rase nk explore smua je (kuat berangan..padahal kete pun xde..)tp air boleh tahan laju..klu nk camping pasni boleh g sana..nice view..trek utk jungle treking die pulak, erm, xmncabar la..tp xpelah..kalau nk g rehlah tu mmg best la..xde la simple mcm UB, heh..

program pulak berjalan dgn lancar, alhamdulillah..penyertaan pulak dari 9 ke 10 buah sek mcm tu la..antaranya smk bndar seri jempol, smk Undang jelebu, smk palong 7. smk lui barat, Smk seri perpatih, dll..byk gak sek yg xjoin mgkin sbb hal2 tertntu..penyertaan kali ni lelaki lagi ramai dr perempuan..dgrnye sblum2 ni susah betul nk jumpe lelaki seramai kali ni..perubahan yg..erm..xtahu nk komen.. =P ( xlayak komen )

Byk mnda baru ygg sy blajar bila join bsmm ni..dari xtau, jadi tau..perkara xpernah buat seumur hidup..biase la..org baru..byk yg kne blajar..Alhmdulillah..jurulatih baik2 blake..ckgu2 pun sporting..mknn pun sedap ( sbb org masak )..tp boleh tahan letih..mklum cikgu pun kna join smua aktiviti..pastu da lame xjoging n panjat bukit..kali ni rase cepat pulak letih bila mndaki..time turun mmg la rilek..herm..ape2 pun syukur sbb budak2 ni xde cedera d sbg nya..bwk anak org ni, xleh cuai..kene jage mcm jage anak sendiri ( bawak 8 org je pun..ngee ).. tu pun rase mcm jage 80 org..adeh..cmne la klu ade ank sndiri nnti..letih melayan karenah .. =)

sekian dulu catatan aktiviti utk kali ni..smg sy dpt manfaat dari program ni..
P/S : kwn sy kate --> kalau dpt jodoh pun ape salahnye..hehehe..(klu dpt, alhamdulillah.. =P ) tp niat sy, g kem nk buat keje..blajar ilmu baru..bukan cari jodoh..ngee..belum mase nk mikir..tp biase la..ckgu yg blum kawin msti kene punye..ade je yg baik nk carikan jodoh tanpe dipinta..biaselah..benda yg xpinta slalu dtg sendiri, yg dipinta xpernah dtg2..ngee.. =)

Sunday, April 17, 2011

The More I Know U, The More I Love U..

Bismillahil azim..

Alhmdulillah..syukur diatas nikmat Allah yg terus dilimpahkan buat hambaNya yg hina ini..saje nk post..time ade mase, post..time ade bende,post..b4 segala2 mgkin hilang..wktu tu xkan dpt post lg ape2 kt blog ni..herm..sy sebenarnya balik rumah smalam..xsangka dpt mndengar semula dgn MP4 yg dah berzaman rosak..n yg peliknye, ia elok semula..kalau xsilap sy, MP tu rosak sejak tahun 2007 kot..sy mmg syg mp tu n xkan buang..sbb MP tu ade memorinya sendiri..hehe..dlm tu mmg la ade harta2 karun yg xde kat tempat lain..gambar2 sy wktu tahun satu di UKM dan kamsis KTHO..wah..xsgka dpt la semula tgk gambar2 dlm tu..pastu lagu2 yg best dlm tu..ade rakaman suara sy yg mengaji ke menasyid ke ntah pape lg ntah..bile dgr semula, menggamit memori sungguh..syukur alhamdulillah..ape yg buat sy rase nk post kt blog ni sbnrnye berkenaan lagu pertama yg singgah kat telinga sy ni setelah lama MP4 ni xberfungsi ialah lagu To Know You is To Love You..saat dengar rase insaf sungguh..sambil teringat kt insan yg letak lagu dlm MP4 ni pun ade jugak ..huu..tp betul2 kene kt batang hidung la..sbb hidup manusia ni jauh dr Allah klu dpt nikmat sikit..bila ada ujian, mula la mencari Allah..Mula nk dekat dgn Allah..kdg2 mikir..kalaulah ujian itu yg jadikan hati berkarat ni boleh insaf, maka sy redha di uji..Kalau nikmat itu blh menyebabkn hati mula terawang2 n lalai, sy redha ia ditarik smula..skrg tgh blajar mcm mane nk jd hamba yg xkufur nikmat..smg berjaya, amiinn.. (^.^)

p/s : smg Allah ampunkan sy, dan kita semua..

To Know You is To Love You

Album : Kias Cinta
Munsyid : Suhaimi
http://liriknasyid.com


At times when I feel so lonely
No one to keep me company
You were there
At times when I feel so trouble
No one for me to turn to
You were there
You always there


In times of pain n sorrow
When it feels like there’s no tomorrow
In you I find peace and strength
To get my life back on track again

In times of joy and laughter
Happiness feels like forever after
In you I find it never ends
Cause your love’s always there to mend

I’ve come to realize
That you are my savior
You’re the most forgiving
Most merciful

A step I take towards You
Thousand steps you will see me through
You’re the All Knowing
You’re the Most Gracious
Most Bountiful

Oh Allah
The more I know you
The more I love you…


nak dengar ? klik sini

Monday, April 11, 2011

..Cemburu..

Bismikallah...

Erm..xtahu kenapa..ade insan yg cemburu sgt dgn sy ni..sy yg xde ape2 ni..kalau diikutkan jiwa dan raga, sy nak je tanya sendiri..suruh list kan ape yg dicemburukan dengan sy ni..nk kate kaye, miskin je..harte xde..nk kate cantik, biase2 je..nk kate pndai, sy ni ustazah yg biase2 je..ngaji takat SM je..nk kate baik, lagi lah x..xde klbihan..kalau bg markah, semua paras "cukup2 makan" je..xpaham betul kenape ade je yg nak cemburu..ke ade yg ingat sy ni terhingin sgt dgn lelaki diorg agaknye..ingat sy ni nak sgt duit2 yg diorg ade ke..ingat sy ni suke sgt ke dgn publisiti2 murahan ni..mintak maap laaa..sy ni paling xsuke la kalau...

1st : berebut harta atau hal2 keduniaan..
2nd : bermasam muke sbb bende kecik je..
3rd : memandang ape yg org lain pndang..
4rd : meminta hak org lain..
5th : cemburu dengan kelebihan org lain..

rilek je lah..dah Allah bg, juz eccept it..sy ni kalau boleh la segala milik sy ni menyebabkan org marah dan cemburu, rase nk bagi je semua..naaahhhhh...ambik la kalau nak sgt..nyawa pun kalau boleh nk bg..tp masalahnya sy pun xfaham ape yg diorang nak..hidup sy ni dah banyak sgt sy mengalah..makan hati..bersedih..serba salah..semua sy buat sbb xnak org terasa hati atau terluka..apa lagi yg sy perlu buat?? sy bukan nk sgt benda2 yg lari dari fokus sy skrg..fokus sy skrg selain dr ibadah,hanya pd anak didik sy n family sy...yg lain sy malas fikir..bila setel urusan, baru sy nk melangkah ke destinasi seterusnya..sy ni insan biasa..xpandai nk fikir banyak hal dlm satu masa..boleh gile mcm ni kalau org keliling nak cemburu je..tension la..nak ape lg..ambik2..ambik semua..geram pun ade..hanya Allah je tempat mengadu..


salah ke sy cuba senyum dan gembirakan hati sendiri dgn buat kerja2 sy..entah..sy cuba gembirakan hati orglain..fine..it's okay if i getting hurt coz i wanna see ur smile..but gimme chance to smile too..arghh..sabo jela ye ada..juz pray..when the time comes, i wnt to release this from my life..huh..xpaham la nk jeles n dengki2 ni..sy xde kisah pun kebahagiaan n kegembiraan orglain..syok je tgk..xkuase nk cemburu w/p kdg2 terdetik nk rasa kegembiraan n kebahagiaan yg sama..tp teruskn berdoa jelah..mgkin masa sy yg blum tiba..Nikmat Allah ni ada merata..sy akn laluinya satu hr nnti..percaya pd takdir...tu je..bukan susah sgt pun..sy ni bukan jenis manusia yg nak membina senyuman atas tangisan org lain..xsuke la gitu..bersyukur la dgn nikmat yg Allah bg..huuuu..

sy sgt berharap agar org sekeliling x cemburu dgn sy..dengki ke..kasihanilah sy yg xde ape2 ni..yg serba kekurangan ni..kalau boleh sy bg segala yg sy ada, sy nk bg..masalahnya sy ni xda ape2..sy hanya ade Allah..keluarga sy n kwn2 baik yg setia dgn sy..sy ni bukan milik sape2..segala yg sy ade, milik Allah..xkan kekal kat dunia ni ha..buatpe nk cemburu dgn nikmat dunia..bawak dosa je..sy ni pun milik Allah..kalau nk sgt ape yg sy ada, berdoalah pada Allah..mintak lah..smg Allah perkenankan..sy pun kdg2 mikir gak..nikmat yg Allah bg sy skrg ni pun dah cukup menguji keimanan sy..hati sy..sabo jela..mgkin bile Allah dah tarik nikmat2 dunia yg sementara ni, baru lah keimanan makin teguh kot..harapnye gitu lah..amin,huuuu..

p/s : ayat yg agak emosional ye hr ni..sabo jelah..tetibe teringat nk balik kmpung..mak lang.. :"(

Thursday, April 7, 2011

12 Sifat Sahabat..

(petikan dari tulisan Imam Al Ghazali)

Alqamah berpesan kepada puteranya, katanya:

Wahai anakku! Kiranya engkau merasakan perlu untuk bersahabat sengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:

1. Jika kau membuat bakti kepadanya, ia akan melindungimu.

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, ia akan membalas baik persahabatan itu.

3. Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya berupa wang dan sebgainya, ia akan membantumu.

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, ia akan menerima dengan baik

5. Jika ia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripadamu, ia akan menghargai atau menyebut kebaikanmu.

6. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, ia akan menutupnya.

7. Jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya, ia akan mengusahakannya.

8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), ia akan menanyakan kesusahanmu.

9. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, ia akan meringankan kesusahanmu (membuat sesuatu untuk menghilangkan kesusahan itu).

10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya ia akan membenarkanmu.

11. Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya ia akan membantumu

12. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya ia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.

Demikian pesanan Alqammah kepada puteranya dalam menggambarkan perilaku sahabat yang sejati.

Renungan..

Jika Kejahatan Di Balas Kejahatan, Maka Itu Adalah Dendam.Jika Kebaikan Dibalas Kebaikan Itu Adalah Perkara Biasa.Jika Kebaikan Dibalas Kejahatan, Itu Adalah Zalim.Tapi Jika Kejahatan Dibalas Kebaikan,Itu Adalah Mulia Dan Terpuji."

Ads code


I made this widget at MyFlashFetish.com.